YAPAY ZEKÂ FABRİKASI

Sık Sorulan Sorular

Yapay Zekâ Fabrikası; sürekli olarak girişim tarayan ve aday girişimleri davet eden, ortak akıl ve bilimle hareket eden, iş birliğini ve yatırımı odağa alan, İş Bankası Grup imkanları ve pilot çalışma (PoC) fırsatları sunan, hedef odaklı opsiyonel destek veren mekanizmasıyla sürekli öğrenen ve kendini güncelleyen bir program olarak kurulmuştur.

2023 Ocak ayında program tasarım çalışmaları yapılmış ve 6 Nisan 2023 tarihinde ilk kohort organizasyonu düzenlenmiştir.

Yapay Zekâ Fabrikası Programı’nın amacı daha önce erişilmesi, dokunulması mümkün olmayan girişimlere en erken aşamada ulaşarak üç yılda alacakları yolu 6 ayda aldırmaktır. Diğer taraftan scale-up boyutunda olan girişimlere de terzi usulü yöntemlerle destek olmaktadır.

100. Yıl Girişim Sermayesi'nin sektör agnostik yatırım felsefesi, sektörleri aşarak en erken aşamadan oyunu yeniden tanımlamaya hazır teknoloji girişimlerine güç vermektedir. Evergreen fon yapısıyla uzun vadeli başarı ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemektedir.

Aday girişimler websitesi üzerinden başvuru yapabilmektedir.

Çeşitli kaynaklardan toplanan yapay zekâ odaklı girişimlerin yer aldığı havuzdan girişimlerle görüşmeler yapılarak kısa listeler oluşturulur. Kısa listedeki girişimler çeşitli kriterlere göre sıralanır ve ilk 8 girişim kohortlara davet edilir. Geriye kalan girişimler ise sonraki kohortlar için tekrar değerlendirilir.

Girişimler i)yapay zeka yetkinliği ii)akademik olgunluk iii)ödül-hızlandırma destekleri iv)müşteri-satış gelişimi-ürün v)takım ve vizyon vi)İş Bankası Grup sinerjisi olmak üzere altı başlıkta değerlendirilmektedir.

Kohort’ların diğer bir adı jüri değerlendirme günleridir. Seçilen 8 girişim yarım saatlik süre zarfında çalışmalarını jüri üyelerine sunmaktadır. Akademisyen ve iş insanlarından oluşan jüri üyeleri her bir girişimi puanlamakta ve değerlendirmektedir.

Programımıza kabul olan girişimlere 100. Yıl Girişim Sermayesi vasıtasıyla 100.000 ABD Doları yatırım ile destek olunmaktadır.

Kohort etkinliklerinin 3 ayda bir tekrarlanması planlamıştır

Sık Sroulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Yapay Zekâ Fabrikası’nın sunduğu destek içerikleri nelerdir?

Programımıza kabul olan girişimlere 100. Yıl Girişim Sermayesi vasıtasıyla 100.000 ABD Doları yatırım ile destek olunmaktadır. TÜBİTAK, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB hibe destekleri ve istihdam destekleri ile sosyal güvenlik mevzuatı yönlendirmesi yapılmaktadır. Girişimler aynı zamanda İş Bankası’nın geniş yatırımcı ağına erişim sağlamaktadır.

Türkiye İş Bankası Grup şirketleri ve paydaşlar ile pilot çalışma (PoC), iş geliştirme, müşteriye erişim imkanı sağlanmaktadır.

İş Bankası Grubu ve ekosistemin uluslararası bağlantılarından yararlanarak ve yurt dışı pazarlarını araştırarak girişimlerin yurt dışındaki pazarlara entegre olmaları konusunda yardımlar sağlanmaktadır.

Marka tescil ve patent süreçleri, finansal raporlama sistemi, şirket kurulumu, CFO / eCFO hizmeti sağlanmaktadır.

Programın global paydaşları AWS, Microsoft, Google ve IBM aracılığıyla teknolojik altyapı ve bu teknolojinin doğru kullanım imkânı sağlanmaktadır. Bulut ve yapay zekâ teknolojileri için uluslararası uzman desteği (model optimizasyonu ve mimari desteği) programın dahilindedir.

Yakın ve orta vadede satış büyümesini sağlamak için net pazar satış stratejileri ve hedef pazarlar belirlenmektedir. Alan uzmanları pazara giriş bilgilerini aktarmaktadır. Doğrudan destekle nitelikli yatırımcı tanıştırmaları gerçekleştirilmektedir. Yatırım öncesi değerleme ve raporlama, pazar analizi, ülke analizi, rakip analizi ve use case analizi sağlanmaktadır.